Дивергенти - Страница 5


К оглавлению

5

Доступ к книге ограничен фрагменом по требованию правообладателя.

Изправям се на стола и бърша длани в крачолите на панталоните. Изглежда някъде съм кривнала от правия път, въпреки че всичко се случваше само в главата ми. Дали изражението на Тори е толкова странно, защото не знае как да ми каже колко ужасна личност съм? Ще ми се да ми каже направо каквото има да ми казва.

- Това беше доста озадачаващо - казва тя. - Извини ме. Връщам се веднага.

Озадачаващо?

Притискам колене към гърдите си и заравям лице в тях. Ще ми се да заплача, защото от сълзите може да ми олекне, но не се получава. Как става така, че се проваляш на тест, за който дори не ти е било разрешено да се готвиш?

Колкото повече време минава, толкова по-нервна ставам. Налага се да бърша потните си длани на няколко се-секунди, но може би го правя, защото това донякъде ме успокоява. Ами ако ми кажат, че не съм подходяща за нито една от кастите? Тогава ще остана на улицата като всички безкастови. Изключено. Да си безкастов, не означава единствено да живееш в бедност и несгоди; това те осъжда на изолация от обществото, лишава те от най-важното нещо в живота: от общността.

Навремето майка казваше, че сами е невъзможно да оцелеем, но дори да можем - пак няма да го пожелаем. Без кастата нямаме нито цел, нито основание да живеем.

Разтърсвам глава. Не мога да разсъждавам в това състояние. Трябва да се успокоя.

Най-накрая вратата се отваря и Тори влиза. Вкопчвам се в подлакътниците на стола.

- Съжалявам, че те обезпокоих - казва тя. Стои пред мен с ръце в джобовете. Изглежда бледа и напрегната. - Беатрис, резултатите ти са неокончателни - продължава.

 -Обикновено всеки етап от симулацията елиминира една или няколко от кастите, но в твоя случай само две от тях са изключени.

Вторачвам се в нея.

- Две? - питам. Гърлото ми така се е свило, че едва говоря.

- Ако инстинктивно беше показала отвращение към ножа и беше избрала сиренето, симулацията щеше да ти предложи различен сценарий, който да потвърди принадлежността ти към Миротворците. Това обаче не стана, ето защо изключваме Миротворците. - Тори се почесва по брата. - В нормална ситуация симулацията се развива линеарно и по принципа на елиминацията накрая остава само една от кастите. Но изборът, който ти първоначално направи, не позволи Прямите - следващата възможност - да бъдат окончателно отхвърлени. Ето защо се наложи да променя симулацията и да те кача на автобуса. Чак тогава упоритото ти поддържане на заблудата елиминира Прямите.

Напълно объркана съм. Тори се усмихва с половин уста и добавя:

- Това не трябва да те притеснява. Само Прямите казват истината в такава ситуация.

Един от възлите, които стискат гърдите ми, се отпуска. Може пък да не съм чак толкова ужасна личност.

- Предполагам обаче, че и това не е съвсем вярно. Онези, които винаги казват истината, са Прямите... и Аскети-те - продължава тя, - което ни изправя пред проблем.

Долната ми челюст увисва.

- От друга страна, ти се хвърли срещу кучето и не му позволи да нападне момиченцето, което е типична реакция за Аскет. И въпреки това, когато мъжът ти каза, че истината ще го спаси, ти пак отказа да признаеш. Това изобщо не е присъщо за Аскетите. - Тя въздъхва. - Когато не побягна от кучето, това ни насочи към Безстрашните, но в такъв случай би трябвало да избереш ножа, а ти не го направи.

Тя прочиства гърлото си и продължава.

- Разсъдливото ти поведение спрямо кучето предполага принадлежност към Ерудитите. Представа нямам как трябва да тълкувам твоята нерешителност на първия етап, но...

- Момент - прекъсвам я. - Значи вие нямате никаква представа какви са моите наклонности?

- И да, и не. Моето заключение е - обяснява тя, - че ти проявяваш еднакви наклонности и за кастата на Аскетите, и на Безстрашните, и на Ерудитите. Хората, получили подобни резултати, се... - тя хвърля поглед през рамо, сякаш очаква някой да се появи там - се наричат...

Дивергенти - Произнася последната дума толкова тихо, че едва я чувам, а в очите й отново се появява същият напрегнат и тревожен поглед. Тя заобикаля стола, застава от едната ми страна и се надвесва ниско.

(Дивергенти - Научен термин, с кийти се означават инуивиуи от някакъв бид, чиито признаци се различават от общите, В следствие на което често се стига до поява на нов вид. - Б. ред.)

- Беатрис - казва, - в никакъв случай не бива да споделяш тази информация с когото и да било. Това е изключително важно.

- Нали така или иначе не трябва да говорим за резултатите от теста - кимам. - Известно ми е.

- Не. - Сега Тори коленичи до стола и слага ръце на свободния подлакътник. Лицата ни са само на сантиметри едно от друго. - Това е нещо различно. Нямам предвид само сега да не споделяш за резултатите си с някого. Никога занапред не трябва да говориш за тях, никога, независимо какво става. Да си един от Дивергентите е много опасно. Разбираш ли?

Не разбирам как е възможно едни неокончателни резултати да бъдат опасни, но въпреки това, продължавам да кимам. И без това нямам никакво намерение да споделям какви са резултатите ми с когото и да било.

- Разбрано. - Отлепвам ръце от подлакътниците и се надигам. Краката не ме държат.

- Предполагам, че се прибираш вкъщи - казва Тори. -Трябва сериозно да обмислиш всичко и едва ли ще бъде от полза да останеш да чакаш с останалите.

- Трябва да кажа на брат ми къде отивам.

- Аз ще му кажа.

Притискам с ръка челото си и забивам поглед надолу, докато излизам от стаята. Не бих могла да я погледна в очите. Не мога да понеса и мисълта за Изборната церемония утре.

Сега трябва да взема решение, независимо какви са резултатите от теста.

Доступ к книге ограничен фрагменом по требованию правообладателя.

5